Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

"Ψήθηκα" για μπαλκονάτο!

Το καλοκαίρι μας βρήκε να περνάμε κάποιες μέρες στα Κουφονήσια, όπου άναψε μια διαμάχη σχετικά με τη διαφορά – και αν τελικά υφίσταται διαφορά – μεταξύ ρακόμελου και ψημένη ρακής. Επιστρέφοντας Αθήνα, ήταν η ώρα να απευθυνθούμε στους ειδικούς…
 
Εδώ στην περιοχή μου, υπάρχει ένα φοιτητικό καφενείο, το «Μπαλκονάτο» (Λεωφ. Γ. Παπανδρέου 58, Ζωγράφου), όπου εγγυημένα θα πιεις μία από τις καλύτερες ρακές που κυκλοφορούν στην πόλη, σκέτη ή ρακόμελο. Προσωπικά όμως, αγαπώ την ψημένη ρακή τους. Δεν έχω πιει καλύτερη.

Για την παρέα μου είναι πλέον στέκι ετών – από τότε που άνοιξε βασικά! Αυτό το μαγαζί σε κερδίζει για διάφορους λόγους. Θες η αμεσότητα και η «φιλοξενία» του Νίκου, του ιδιοκτήτη; Φτάνει να πας δυο-τρεις φορές στο μαγαζί για να τον γνωρίσεις! Και μετά; Θα βρεθεί σίγουρα στην παρέα σου, να πίνετε και να συζητάτε. Η φιλική και χαλαρή διάθεση του προσωπικού; Η απλότητα και η οικειότητα που σου βγάζει ο χώρος; Είναι σα να μαζεύεστε με την παρέα σου στο μπαλκόνι ενός φίλου (ίσως αυτό να ήθελαν να πετύχουν και τα παιδιά, γι’αυτό και η σχετική ονομασία!). Δεν χρειάζεται να επιμεληθείς ιδιαίτερα τον εαυτό σου για να πας σε έναν φίλο, ούτε θα προσέξεις πώς θα αράξεις στην καρέκλα του! Τόσο χαλαρό είναι δε το κλίμα, που εύκολα θα γνωρίσεις και τη διπλανή παρέα γιατί απλά είναι όλοι στο ίδιο mood!

Σου προτείνω όμως να συνοδεύσεις το αλκοόλ (που ελπίζω να έγινε σαφές ότι ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις ρακή!), με μερικά «πιατάκια»! Μπορείς είτε να αφήσεις την επιλογή στο κατάστημα, παραγγέλνοντας μόνο τον αριθμό που θέλεις, είτε μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος και να αποφασίσεις μόνος σου τον μεζέ σου! Τα παιδιά ετοιμάζουν καθημερινά διαφορετικά πιάτα ημέρας, υπάρχουν ωστόσο και κάποια που θα τα βρεις ψιλοστάνταρντ ανάμεσα στις επιλογές! Από αυτά που έχω δοκιμάσει – και πίστεψέ με είναι πολλά! – έχω να σου προτείνω την εξαιρετική πιπερόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας, την μακαρονοσαλάτα, σε οποιαδήποτε εκδοχή της κι αν την πετύχεις, το χοιρινό με μουστάρδα σε μπουκίτσες και τέλος το κρητικό απάκι… το αυθεντικό!
Το «Μπάλκο», όπως συνηθίζουμε να το λέμε με την παρέα μου είναι ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί για καφεδάκι, ενώ από 15.00 – 18.00, οι ώρες είναι ιδιαίτερα χαρούμενες (βλ. Happy Hour!), αφού παίζουν διάφορες προσφορές! Από μουσικές θα ακούσεις ωραίες επιλογές κυρίως από ελληνικό ροκ και έντεχνο, ενώ το χειμώνα οργανώνονται και βραδιές με ζωντανή μουσική.
Όσο για τη διαφορά μεταξύ ρακόμελου και ψημένης ρακής, αυτό που τελικά κατάλαβα είναι ότι κυκλοφορούν τόσες παραλλαγές των δύο συνταγών, που μοιραία κάποιες μοιάζουν μεταξύ τους…
Για την καλύτερη όμως ψημένη με διαφορά, δοκιμάστε το Μπαλκονάτο Καφενείο στου Ζωγράφου!

Hasta la próxima,
Νούτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου